Voor Duurzaam wonen gooien we ons voedselafval niet meer weg. Composteren is heel eenvoudig met de Bokashi Compost methode. Dus wat is Bokashi-compost? We delen met u alle details van de compostmethode, die veel belangrijke voordelen heeft. In dit artikel, Hoe maak je thuis compost? U vindt de antwoorden op de vraag in veel details.
We stelden onze vragen aan Hasan İlgen, de oprichter van Biorfe (Biological Organic Fermentation), een landbouwingenieur.
Wat is Bokashi-compost?
Bokashi betekent in het Japans “gefermenteerde organische stof”.
Bokashi is een methode om koude compost te maken. Organisch keukenafval dat in de Bokashi-compostemmer wordt gegooid, wordt gefermenteerd dankzij de gunstige micro-organismen die eraan zijn toegevoegd.
Tijdens het maken van bokashi zal het uiterlijk van het keukenafval dat in de compostemmer wordt gegooid niet veel veranderen, maar hun interne structuur zal veranderen en ze zullen worden gebeitst door fermentatie.
Tijdens het fermentatieproces, omdat het celmembraan van organische stoffen wordt afgebroken, worden ze met grote snelheid compost als ze in de grond worden begraven.
Hoe maak je Bokashi-compost thuis?
- Om te beginnen met het maken van bokashi, moet je een compostemmerset kopen of er zelf een maken.
- Om het Bokashi-systeem correct te laten werken, heeft u nuttige vloeistof van micro-organismen nodig. Dankzij de heilzame micro-organismen in deze vloeistof is er geen stank en besmetting… De heilzame micro-organisme vloeistof is 100% organisch en wordt gebruikt door te sproeien. De vloeistof haal je bij Biorfe of je maakt hem gemakkelijk zelf thuis. Het is ook mogelijk om het micro-organisme vloeibare augurkzemelen te maken.
- Nadat uw compostemmer en nuttige micro-organismevloeistof klaar zijn, hoeft u alleen maar het organische afval dagelijks in de keuken te verzamelen, ze in uw verse compostemmer te gooien, zaagsel erop te strooien, nuttige micro-organismevloeistof uit te persen of zemelen te strooien, als verkrijgbaar.
- Na al deze processen worden de afvalstoffen samengeperst met het persdeksel in de emmer en wordt het luchtdichte deksel van de compostemmer goed gesloten. Compostemmers staan in een hoek op kamertemperatuur zonder direct zonlicht en het verzamelde afval wordt in één keer per dag in kleine stukjes verdeeld en in de compostemmer gegooid. Het is van groot belang dat het systeem zo min mogelijk lucht krijgt, zodat het fermentatieproces niet wordt verstoord.
- Afhankelijk van de staat en hoeveelheid afval die je erin gooit, de grootte van het afval dat wordt gegooid en de temperatuur van de omgeving waar de emmers staan, begin je na 15-20 dagen het Bokashi-bodemwater uit de lozing te halen tik in je emmer. Dit water is een organische vloeibare meststof voor uw planten (door het te verdunnen met 100 procent chloorvrij water) en u zult zien dat de geur verdwijnt wanneer deze vloeistof in de geurproducerende drainagebuizen wordt gegoten.
- De Bokashi bodemwater die je verkrijgt, kun je gesloten in de koelkast bewaren, zolang er geen slechte geur en kleurverandering is. De stinkende Bokashi zegt dat het bodemwater bedorven is en niet wordt gebruikt. Indien mogelijk is het aan te raden om het dezelfde dag te gebruiken dat het uit de emmerkraan wordt gehaald.
- Nadat uw compostemmer volledig is gevuld door deze procedures elke dag te volgen, laat u deze 15 dagen fermenteren, met gesloten deksel, op een plaats die geen direct zonlicht krijgt.
- Aan het einde van de fermentatieperiode van 15 dagen na het bereiken van volledige vulling, moet je de compost in de emmer begraven in een 20-30 cm diepe kuil of grote diepe potten om volledig in aarde te veranderen. Deze pulp die je hebt begraven, is na 2 maanden volledig gecomposteerd en er gaan planten op groeien.
Waar kunnen we de compost gebruiken die we na 15 dagen krijgen?
Degenen die een tuin hebben, kunnen deze direct begraven op de plaatsen waar ze planten of in de kuilen die zijn geopend in de kroonuitsteeksels van de bomen.
Degenen die in een appartement zonder tuin wonen, kunnen ze ook in grote bloempotten begraven of de locatie van het appartement waarin ze wonen, enz. kan in de tuin worden begraven.
Als je zegt dat er geen ruimte is, kun je hem overal begraven en aan de natuur schenken als je gaat wandelen, picknicken, enz…